2017. júl 15.

A felvételi pontszámítás alapjai 1.

írta: szabadapalya
A felvételi pontszámítás alapjai 1.

A felsőoktatási felvételi eljárás egyik legfontosabb része a felvételi pontszámítás. A következő éveidet határozhatja meg, hogy érted-e a pontszámítást, és ezáltal megfelelően át tudod-e gondolni a felsőoktatási jelentkezésedet. 

labyrinth-green.jpg

A végleges felvételi pontokat két féleképpen kaphatjuk meg.

Az egyik módszer esetében számítani fog minden érettségi tantárgyad elért százalékos eredménye, és a felvételit megelőző utolsó két évben szerzett évvégi osztályzatok, vagyis alapesetben a 11. és a 12. évvégi osztályzatok, és a két felvételi tantárgyad érettségin elért eredménye is.

A másik módszert pedig egyszerűen nevezhetjük „duplázósnak”, mivel ennél a módszernél a 2 felvételi tantárgyad érettségin elért százalékos eredményét fogják kiszámolni.

Fontos, hogy a két módszer közül nem kell választani, automatikusan azt a pontszámot fogod megkapni, amelyik számodra kedvezőbb.

Nem kell nyilatkoznod sem az érettségi előtt, sem pedig utána, hogy melyik számítási módszerrel szeretnél élni. Központilag fogják kiszámítani mindkét módszerrel, amelyikkel jobb eredményt érsz el, az lesz a felvételi pontszámod.

A két féle számítás alapja:

VAGY

 

Itt még persze nem ér véget a pontszámítás művészete.  A következő bejegyzésekben megnézzük, pontosan hogyan alakulnak ki a tanulmányi pontok, az érettségi pontok, vagy a többletpontok.

A hivatalos felvételi tájékoztató itt érhető el.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, lájkold hogy másoknak is egyszerűbb legyen a felvételi! Maradtak kérdéseid? Írd meg a szabadapalyablog@gmail.com címre, vagy Facebookon!

 

Nyitókép forrása: https://pixabay.com/en/labyrinth-target-planning-1015638/

Szólj hozzá

Érettségi Felvételi Továbbtanulás Felvételi pontszámítás