2017. aug 30.

Hallottál már a biztonságtechnikai mérnök szakról?

írta: szabadapalya
Hallottál már a biztonságtechnikai mérnök szakról?

András ma egy talán kevésbé ismert, de annál érdekesebb mérnöki szakról fog mesélni, ő ugyanis biztonságtechnikai mérnökként szerzett diplomát. Olvasd el végig, érdemes!

 

Szívesen mesélnél Te is a munkádról, vagy az egyetemi évediről? Küldj egy e-mailt a szabadapalyablog@gmail.com e-mail címre, vagy írj Facebookon!

Melyik egyetemre és melyik szakra jártál? Mikor diplomáztál?

2007-ben felvételiztem közvetlenül szakközépiskola után az Óbudai Egyetemre a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Had- és biztonságtechnikai mérnöki szakára. 2014-ben végeztem. A 3 és fél éves képzés kicsit elhúzódott, mert a főiskola alatt felvételt nyertem egy hazai nagy biztonságtechnikai céghez.

Miért ezt a szakot választottad?

Informatikai szakközépiskolában végeztem, de a képzés alatt rájöttem, hogy nem akarok programozó lenni, így nehéz volt a jelentkezés előtti pár napban eldöntenem, hogy mit is szeretnék csinálni. Végül a felvi.hu-n elolvastam a biztonságtechnikai szak leírását, ami megfogott.

castle-538722_1280.jpg

Mivel foglalkozik egy biztonságtechnikai mérnök?

Biztonságtechnikai mérnökként a fő feladatom az volt, hogy lakossági épületek és kis- és középvállalatok vagyonvédelmét megteremtsem. Erre különböző eszközök és megoldások vannak. Minden objektum alaprajzára meg kellett terveznem a védelmi megoldást és erre árajánlatot kellett készítenem. A műszaki megoldásokat pedig a kivitelezőkkel kellett leegyeztetnem, alkalomadták pedig felügyelnem a megvalósítást is.

Miért ajánlanád másoknak is ezt a szakot?

Azért ajánlanám mert nagyon változatos és kreatív munka. Azon túl persze, hogy különböző jogszabályoknak és szabályzatoknak kell megfelelnie a biztonsági rendszereknek, az adott mérnök kreativitására van bízva, hogy a problémára kigondolt megoldás, hogyan találkozik az ügyfél igényeivel. Mindig változik a környezet, nem lehet beleunni. Újabbnál újabb kapcsolatokra lehet szert tenni. Könnyű megtanulni, de nehéz jól végezni ezt a fajta hivatást. Kihívás tud lenni.

Milyen tantárgyaid voltak az egyetemen?

A pszichológiától kezdve az anyag és gyártásismereten át az elektronikai ismeretekig minden volt. Mérnöki fizika, matematika, mechanika, gépjárművédelem, vagyonvédelem, épületgépészet, vezetői ismeretek, jog, analóg és digitális áramköri ismeretek, környezetvédelem, munkavédelem, tűzvédelem.

Hogyan épült fel egy tanulmányi félév, milyen volt a vizsgaidőszak?

Negyedévente ZH-kat írtunk szinte minden tárgyból. Ez egy mérnöki szaknál elengedhetetlen, hogy ne csak a félév végén „magolja” be a tananyagot a hallgató, hanem a félév során elmélyüljön a tudás, hogy aztán a félév végén lévő vizsgán mélyebb ismeretekről lehessen számot adni. Voltak nehéz beadandó feladatok, számításokkal és műszaki rajzolással.

 eye.jpg

Milyen buktatói lehetnek a képzésnek?

Műszaki affinitás nélkül nehéz végig csinálni a képzést. Emellett jóban kell lenni a tanárokkal és aktívnak kell lenni órán, mert azokon túl is sokat lehet tőlük tanulni.

Milyennek találtad összességében az oktatást?

Az egyetem felszereltsége jó, a tanárok tudása korszerű. Hiányoltam azonban a több gyakorlati órát. Biztonsági rendszert tervezni nem itt tanultam meg végül hanem az első munkahelyemen.

Milyen a közösségi élet? Milyen hagyományos rendezvények vannak?

Hallgatói közösségi élet nagyon szuper. Negyedévente vannak italozós mulatságok, hagyományőrző kupák, versenyek stb.

Hány féléves a képzés hivatalosan? Valóban teljesíthető ennyi idő alatt?

7 féléves az alapképzés. Teljesíthető ennyi idő alatt, ha az ember komolyan áll hozzá.

Mennyi idő volt a kötelező szakmai gyakorlat? Te hol töltötted? Hasznos volt a karriered szempontjából?

Kötelező szakmai gyakorlat 6 hét volt akkoriban. Ezt a már említett, főiskolai időn belül elkezdett, első munkahelyemen töltöttem. Ugyan főállásban, teljes munkaidőben kezdtek el alkalmazni, nem voltam gyakornok, de jóváírták az első másfél hónapom gyakorlatként.

A sokakat foglalkoztató kérdés: milyen kezdő fizetésre számíthat egy biztonságtechnikai mérnök?

Nettó 150.000 Ft fizetésre mindenképpen, de akár 220.000 forintra is számítania lehet annak, aki ért hozzá.

Mai fejjel mit tennél másképp középiskolásként? Esetleg milyen más szakot választanál, ha most lennél 18 éves?

Ha most lennék 18 éves akkor pénzügyi irányba mozdulnék el.

 

Képek forrása: pixabay.com

Szólj hozzá

munka mérnök műszaki biztonságtechnika munkatapasztalat Óbudai Egyetem Továbbtanulás egyetem után Hallgatói vélemény ÓE biztonságtechnikai mérnök