2017. aug 27.

Miért és kinek szól a Szabad a Pálya blog?

írta: szabadapalya
Miért és kinek szól a Szabad a Pálya blog?

Nem rég egy újságban olvastam, hogy feltételezések szerint a mai óvodáskorú gyerekek 90%-nak felnőtt korában olyan szakmája, munkája lesz, ami ma még nem is létezik. A folyamat pedig már el is kezdődött!

question-mark-1421013_1920.png

A mai fiatalok számára egyre kevésbé tudnak tanácsot adni a szüleik, tanáraik a pályaválasztással kapcsolatban. Vannak persze manapság is a jól ismert szakmák, amiről azért mindenkinek van némi elképzelése, hogy mit is csinál egy orvos, egy jogász. 

De ha jobban belegondolunk, mit csinál a hétköznapokban egy közgazdász, egy vegyészmérnök, vagy egy kommunikációs szakember? Az előbbire azt mondanám, hogy biztosan számolgat valamit. A kommunikáció szakon végzettre, hogy beszél, esetleg ír valahol valamit. De hol és mit? A vegyészmérnökre pedig már egyáltalán nem tudnék mit mondani. Beugrana, hogy biztosan jó volt kémiából, és valószínűleg jól keres, de hogy mit csinálhat...

Az állásportálok népszerű kifejezései közül válogatva: mivel foglalkozhat pontosan egy külkereskedelmi ügyintéző, egy procurement specialist, egy termékfejlesztési referens egy biztosító cégnél, vagy egy automatizálási mérnök. Stresszes, nyugis, pörgős, magányos tevékenység vagy másokkal együtt kell működni? Mit kell ehhez tanulni? Mennyit lehet vele keresni?

A Blog igyekszik némiképp megismerni és megkérdezni a mai huszas, harmincas munkavállalókat arról, hogy hogyan teltek az egyetemi éveik, mivel foglalkoznak a munkájuk során, hogyan telik egy munkanapjuk, és főképp, hogy kinek és miért ajánlanának egy adott szakot, munkát. 

A Szabad a Pálya blog a mai középiskolásoknak, tanáraiknak, szüleiknek, egyetemistáknak szól, vagy éppen azoknak, akik felnőtt fejjel most fontolgatják, hogy pályát váltanak. Egy fontos és nehéz döntésról van szó. Nem szabad, hogy tévhitek, vagy hamis illúziók alapján válasszunk!

Számítok a kérdésekre, véleményekre, ötletekre akár a Szabad a Pálya Facebook oldalán, akár a szabadapalyablog@gmail.com címen. 

Ha pedig szívesen beszámolnál az egyetemi évediről, munkatapasztalataidról, mindenképp írj! Minden beszámoló hasznos lehet valakinek!

 

Kép forrása:https://pixabay.com/en/question-mark-question-faq-ask-1421013/

Szólj hozzá

munka munkatapasztalat Érettségi Felvételi Továbbtanulás egyetem után