2017. aug 27.

Így szerezz munkát egy sokcsillagos hotelben

írta: szabadapalya
Így szerezz munkát egy sokcsillagos hotelben

A következő posztot egyszerűen úgy tudnám felvezetni, hogy „Egy ember, aki szereti a munkáját.” Sanyi beszámolója következik, aki sportmenedzserként végzett, majd a szállodaiparban kezdte a ranglétra aljáról, most pedig egy budapesti négycsillagos hotel recepciósa.

 Szívesen mesélnél Te is a munkádról, vagy az egyetemi évediről? Küldj egy e-mailt a szabadapalyablog@gmail.com e-mail címre, vagy írj Facebookon!

Melyik egyetemen és milyen szakon diplomáztál?

Egerben végeztem az Eszterházy Károly Egyetem sport-és rekreációszervező szakán.

Sportmenedzserként hogyan jutottál el a szállodaiparig, és főként a jelenlegi pozíciódig?

Igazából már az egyetem alatt sem tudtam, hogy mit is szeretnék kezdeni ezzel a sulival, már akkor hibás döntésnek tűnt. A diplomámat már csak postai átvétellel kértem. Ezután költöztem Budapestre, ahol az egyik lakótársam egy ötcsillagos szállodában volt biztonsági őr. Beajánlott, felvettek engem is biztonsági őrnek, közben pedig elvégeztem egy személy-és vagyonőr tanfolyamot is. Így szippantott be a szállodaipar. Később londiner lettem egy másik hotelben, megpróbálkoztam külföldön is a munkavállalással, de végül itthon kötöttem ki. Most recepciós vagyok egy négycsillagos belvárosi hotelben. Több mint 150 szobát üzemeltetünk, izgalmasok a mindennapokat.

reception-1015489_1920.jpgMilyen feladatokat lát el egy hotel recepciósa, hogyan telik egy munkanapod?

12 órás műszakokban dolgozunk a recepción, ha nappalos vagyok, akkor reggel 7-re járok dolgozni. Ilyenkor átveszem a recepciót az éjszakás kollégától, aki elmondja, hogy milyen problémák merültek fel az előző 12 órában, akár műszaki, akár bármi egyéb, amit a vendégek jeleztek. Minden felmerülő esetet dokumentálunk, hogy nyomon követhetőek legyenek. A recepciós munka nagy részét képezi a pénzkezelés, a fizetetés, a számlakiállítás, bár ez leginkább az éjszakás recepciós feladata. Ettől kezdetben tartottam, mivel nagy összegekről van szó, nagy felelősséggel. De megtanulható, pár hét után a napi rutin részéve válik. A másik ilyen klasszikus, és leginkább látható feladatunk a vendégek be-és kicsekkolása, taxi hívás, stb.

De az én kedvenc feladatom, amikor azzal keresnek meg a vendégek, hogy ajánljak programokat, éttermeket Budapesten. Emiatt mindig képben kell lennem, ismernem kell a legjobb helyeket a városban.

Mit szeretsz a legjobban és a legkevésbé a munkádban?

Legjobban a kötetlen légkört kedvelem. Én nem tudnék egy irodában ülve dolgozni. Itt minden nap változatos, mindennap más emberekkel találkozol, akik többségében nyaralni, jól érezni jönnek magukat. Egy négycsillagos szállodában még nem kell a nagy hotelláncok standardjainak megfelelni, közelebb engedhetjük magunkhoz a vendégeket egy bizonyos mértékig, főleg, ha ebben ők is partnerek. És ha ezek a jófej vendégek még hírességek is, mondjuk akár magyar, akár külföldi sztárok, akkor az még ad egy lökést a munkádnak.

Emellett rengeteg különböző kultúrát, vagy kulturálatlanságot ismerhetsz meg, főleg egy budapesti hotelben, ahová tényleg a világ minden tájáról érkeznek emberek, csoportok.

A legkevésbé szeretett része már jobban leírható. Mivel a vendéglátásban a bérek egy részét mindig is a borravaló tette ki, ez itt is így van. Nincs kiszámítható jövedelmed.

Ha már így említetted a fizetést, meg tudnád mondani, hogy nagyságrendileg a te pozíciódban mennyi az átlagos havi fizetés?

Persze itt is van mindenkinek egy alapfizetése, ami valahol nettó 130 és 150 ezer forint között van. Erre jön rá a jatt, ami viszont nem kiszámítható. Vannak jobb, és vannak rosszabb hónapok. Rosszabb például a január és a február, amikor nincs annyi vendég. Akkor kb. 200 ezer körül vihetsz haza a hónap végén, szezonban ez nyilván több. A jattban persze mindig sok munka van, folyamatosan figyelni kell a vendégek igényeit és kedvükre tenni.

Ez a cikk ugyan nem a felsőfokú képesítéssel rendelkezőket érinti, de a viszonyítás kedvéért érdemes elolvasni. /Szerk./

Milyen egyéb pozíciók tölthetőek be egy szállodában?

Foglalkozhatsz többek között a rezervációval, vagyis kezelheted a szobafoglalásokat, a sales-sel, azaz a szobák értékesítésével akár egyéni utazóknak, akár cégek számára. Ezek irodai pozíciók, kiszámítható munkaidővel és fizetéssel. Marketingesekre és rendezvényszervezőkre is mindig szükség van a nagyobb szállodákban, ugyanúgy, mint a minden cégnél létező klasszikus munkakörökre, a hr-esekre, és a pénzügyesekre. Ezek között a pozíciók között egy hotelen belül elég nagy az átjárhatóság is.

Láttam már olyat is, hogy a diploma után egy lány pincérként kezdett a szálloda éttermében. De látták rajta, hogy intelligens, talpraesett, hogy jól beszél angolul, és egy hét múlva már át is került a sales-re. Abban az éttermében tárgyalt az ügyfelekkel, ahol egy héttel azelőtt még pincér volt.

service-1019821_1920.jpgMit gondolsz, szükséges a releváns végzettség a pozíciód betöltéséhez?

Nem követelmény, de mindenképpen egyszerűbben kerülhet jobb pozícióba, recepcióba is, akinek van róla papírja. Nekem nincs hozzá végzettségem, ezért végig kellett járnom a létrát.

Viszont azt látom, hogy a turizmus szakról érkezők a 6 hónapos szakmai gyakorlat után, ha tényleg értik a dolgukat, és beszélnek nyelveket, akkor sokszor maradhatnak is ugyanabban a hotelben már főállásban. Elég nagy a munkaerőhiány a mi szektorunkban is, a legtöbben külföldre mennek dolgozni a diploma után.

Te már megfordultál több különböző négy- és ötcsillagos hotelben, hogy látod, melyik egyetemek hallgatóit látják a legszívesebben akár már gyakornokként is?

Egyértelműen fel tudok állítani egy ilyen sorrendet. A Corvinus, és a BGF (Budapesti Gazdasági Egyetem hivatalosan) vannak az első helyeken. De a hiány miatt, már más intézmények hallgatóit is szívesen látják a szállodákban.

Milyen nyelvtudásra van szükséged a munkád során?

A folyékony angol nyelvtudás alapkövetelmény. Emellett, ha még 1-2 nyelven beszél valaki, akkor már az 5 csillagos hotelekhez is gond nélkül bekerülhet. A kevesek által beszélt, de fontos idegen nyelvekkel, mint amilyen például az orosz, már nagyon jó alkupozícióból lehet indulni a hr-eseknél.

Milyen személyiségű emberekhez passzol a szállodai munka?

Sokszor kell problémás emberekkel foglalkozni. Ilyen jeleneteket biztosan mindenki látott már. Ezeket tudni kell könnyedén kezelni és nem magadra venni. Ez a lányoknak nehezebben szokott menni. Emellett legyél közvetlen, barátságos, és érdeklődő személyiség.

Ha szereted, hogy folyton zajlik az élet, akkor nincs ettől jobb munka.

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, lájkold, hogy másokhoz is eljuthasson! Maradtak kérdéseid? Írd meg nekünk!

Szállodában dolgozol? Másképp látod? Hozzátennél még valamit? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot Facebookon, vagy a szabadapalyablog@gmail.com e-mail címen.

 

Képek forrása: www.pixabay.com

Szólj hozzá

turizmus munka hotel szálloda vendéglátás munkatapasztalat recepció Továbbtanulás egyetem után sport-és rekreációszervező