2017. aug 27.

Szeretnék továbbtanulni! De hogyan kezdjem?

írta: szabadapalya
Szeretnék továbbtanulni! De hogyan kezdjem?

A középiskola során sok mindenkiben megfogalmazódik a kérdés,hogy továbbtanuljon-e érettségi után, és ha igen, akkor mit. Készítettünk egy szemléltető ábrát arról, hogy hogyan is kezdj hozzá, miket lehet érdemes átgondolni, megfontolni, milyen információknak nézz utána a neten, hogy ne érjenek meglepetések.

Ahhoz, hogy felelősségteljes döntést tudj hozni, rengeteg dolgot át kell gondolnod, mielőtt benyújtod a felvételi jelentkezésedet. 

away-sarga_abra.jpg

Valószínűleg valamikor 10-11. osztályban keresel rá először néhány szakra, kérdezed meg a tanáraidat, családodat, hogy mit gondolnak egy-egy egyetemről, képzésről.

A hivatalos, és sokszor nagyon hangzatos szakleírások nem mindig tűnnek igaznak használthatónak és kézzelfoghatónak. Valószínűleg elolvasásuk után is arra keresed még a választ, hogy rendben, de akkor mit is fogok csinálni diploma után. Próbálj meg az ismerőseid, vagy az ismerőseid ismerősei között találni valakit, aki ezt a szakot végezte el, és beszélgess vele! (De a blog egyik célja is ez, folyamatosan igyekszünk bővíteni a személyes beszámolókat!)

Nézd meg az előző évek felvételi pontszámait a szakra, több különböző városban is! Fontos, hogy ne csak az előző évet nézd meg, hanem a korábbi éveket is! Figyeld meg, hogy milyen tendenciát mutatnak, stagnálnak-e a ponthatárok, csökkennek, esetleg növekednek. 

Ezután számold ki a te lehetséges felvételi pontjaidat. Mire a felvételit be kell adnod, valószínűleg túl leszel már néhány megírt próbaérettségin. Ezeket a teszteket mindig vedd komolyan, sokat segíthetnek a döntésedben! Ha a kiszemelt szakra a korábbi évek ponthatárai, és a te várható pontjaid alapján nem kerülnél be, akkor vizsgáld meg, hogy hogyan tudnál még több pontot elérni. Ha viszont bőven meglesznek a pontjaid, még mindig ne engedd el magad. Előfordulhat például, hogy sokkal többen akarnak az adott szakra bekerülni, mint az elmúlt években, amitől megugorhatnak a ponthatárok.

Igyekezz reálisan megítélni képességeidet, az alá- és a fölébecslés is rossz tanácsokat tud adni.

Mindenképpen nézz körül különböző állásportálokon, hogy piacképes-e az adott szak. Egy egyszerű kereséssel meg tudod nézni, hogy milyenek lesznek a diploma utáni kilátásaid. Csak az érzékeltetés kedvéért csináltam egy gyors keresést. A jelnlegi legnagyobb álláshirdetési portálon a mai napon művelődésszervező kifejezésre 2 db találatot kaptunk, míg az informatikus kereső szóra 1075-öt.

 Az érettségi felkészülésre pedig talán a legjobb tanács, hogy vedd sorra az elmúlt évek (2005-ben változott az érettségi, ettől kezdve van közép-és emeltszintű érettségi) érettségi feladatsorait. Minden évben legalább kettő készül belőlük. Lehet, hogy változott bennük néhány feladattípus az évek során, de gyakorlásra, és arra, hogy meg tudd tanulni beosztani az idődet az érettségin tökéletesek ezek a korábbi feladatsorok.

Ha túl vagy az érettségin, akkor ne feledd az az utáni teendőidet sem. Még egyszer gondold át, hogy megfelelő sorrendet állítottál-e fel a korábbi felvételi jelentkezésedet során, és persze ne felejtsd el feltölteni az időközben meszerzett érettségi bizonyítványodat, nyelvvizsgádat, vagy bármi egyéb dokumentumot se.

Ezek után pedig nem marad más dolgod, mint várni a ponthatárok kihirdetését, amire többnyire július 26-án kerül sor. Sikeres felvételit kívánunk! :-)

Az ábra egyes pontjairól folyamatosan igyekszünk átfogóbb tájékoztatást adni, nézz vissza minél gyakrabban!

 

Tetszett a bejegyzés? Akkor kérlek, oszd meg, lájkold, hogy minél több emberhez eljuthasson! 

Ha pedig kérdésed, észrevételed lenne, akkor keress minket Facebookon, vagy a szabadapalyablog@gmail.com címen.

 

Kezdőkép forrása: pixabay.com

Szólj hozzá

Érettségi Felvételi Továbbtanulás Felvételi pontszámítás