2017. sze 03.

Albérlet? Tanári pálya? Irodai munka?

írta: szabadapalya
Albérlet? Tanári pálya? Irodai munka?

Heti cikkajánló

A heti cikkajánlóban olvashattok arról, hogy milyen kihívásokkal találja szemben magát egy budapesti egyetemista, ha albérletet kell találnia. Emellett szó lesz arról, hogy több ezer tanári állás maradt betöltetlen szeptember 1-től, végül pedig egy cikk arról, hogy neked való-e az irodai munka.

danube-centre-1173807_1920.jpg

A hvg.hu-n e héten megjelent cikkében, két budapesti egyetemistát követtek egy napig, hogy megnézzék, hogyan keresnek albérletet a fővárosban. Eddig is lehetett hallani a rémhíreket, hogy egy-egy kiadó lakás megtekintésére akár száz ember is összegyűlik, és manapság már felfelé alkudnak a bérlők, nem pedig lefelé. Napi 8-10 órát tölteni az internet előtt, fotóval együtt jelentkezni, legalább 10 üzenetet írni naponta a hirdetőknek, aztán várni, hogy téged választottak-e. Idegőrlő lehet, készülj fel rá, és gondolkodj előre!

 

classroom-2104691_1920.jpg

A tanári pálya embert próbáló hivatás, sokan ott is hagyják 1-2 év után, és más munka után néznek. Erről az index.hu friss cikkében olvashatunk. Az iskolák már minden létező internetes felületen hirdetik az állásaikat, de így is maradtak olyan intézmények, ahol 4-6 hiányzó tanárral kezdték az évet. A cikk szerint ennek legfőbb oka, hogy a kezdő tanárok a bruttó 180-190 ezres bérükből nem tudnak megélni, és inkább váltanak jobban jövedelmező, kevesebb munkával és stresszel járó munkára. A tavalyi tanévben távozó 5000 pedagógus helyére, mindössze 800 új tanár érkezett szeptemberben.

 

io-centers-2673323_1920.jpg

„Kinek való az irodai munka?” teszi fel a kérdést a profession.hu írása. A cikkben megkérdezett karrier coach szerint, azoknak az embereknek kevésbé való az irodai környezet, akik például aktívabbak, és szeretik, ha a munkájuknak van valami kézzel fogható eredménye. Az irodai munka e szerint inkább azoknak ajánlott, akik szeretik a precizitást, kiszámíthatóságot, tervszerű munkavégzést, és a munkaasztalhoz kötöttséget.  Ha a pályaválasztás kapcsán azon hezitálsz, hogy inkább valami pörgős, vagy helyhez kötött munkát szeretnél, akkor érdemes lehet ezt a cikket is elolvasni.

 

Képek: pixabay.com

Szólj hozzá